Calciul joacă un rol foarte important în metabolism fiind unul dintre mineralele estențiale
organismului uman și este cunoscut mai ales datorită rolului pe care îl are în formarea oaselor și dintilor. Calciul este elementul mineral cel mai abundent din organismul uman. Un adult are aproximativ 1000-1500 g de calciu (27,5 moli) ceea ce reprezintă 1,5% din greutatea corporală. Rolurile calciului: intervine în excitabilitatea neuro-mosculară (scaderea calciului determina cresterea excitabilitatii neuromusculare), asigura transmiterea influxului nervos, participâ la contracția, relaxarea mușchilor striați si netezi, stabilizează membranele celulare, activează sistemul coagulării și al kininelor, este simpaticomimetic asupra inimii, stimulează eliberarea de gastrină, moduleaza efectele unor hormoni, este mesagerul secund intracelular. Aportul de calciuși fosfor este asigurat de următoarele alimente: lapte (125 mg Ca+2 la 100 g aliment), cașcaval (500 mg Ca+2 la 100 g aliment), nuci (140 mg Ca+2 la 100 g aliment), pește, roșii, ceapă verde, varză. Alte alimente bogate în calciu sunt: busuiocul, salvia, menta, pătrunjelul, fasolea, brocoli, somonul, sardinele. Reglarea hormonală a metabolismului calciului este complexă. Relațiile reciproce între intestinul subțire, schelet, rinichi și sistemul endocrin, în particular paratiroidele, menți homeostazia calciului și fosforului. De asemenea, calcitonina, vitamina D, estrogenii, androgenii sunt factori care influențează nivelul calciului.