Bioslo Pharma

Vitamina K și fracturile

Vitamina K este un grup de vitamine liposolubile, similare din punct de vedere structural, care includ filocinona (K1), menachinona (K2) și menadiona (K3)

Vitamina K2 este o categorie de molecule naturale de vitamina K care se găsește în următoarele forme: MK4 și MK7.

Plantele sintetizează vitamina K1. Animalele pot crea forma MK4 a vitaminei K2 prin transformarea K1 în MK4. În alimente, MK4 se găsește în lactate și în carne, dar la niveluri mult mai mici decât cele studiate și dovedite a fi utile unui om. În timp ce MK7 este produsă de anumite bacterii. Oamenii nu pot produce MK7. Vitamina K3 este sintetică și, din cauza toxicității sale, instituția americană The Food and Drug Administration, a interzis utilizarea ei de către oameni. 

Spre deosebire de vitamina K3, nu este cunoscută existența unei toxicități pentru formele de vitamina K1 și K2.

Vitamina K a fost descoperită pentru prima dată în 1929 de către Henrik Dam, un om de știință danez. Când a fost descoperită, singurul rol cunoscut pentru vitamina K era acela de factor esențial în coagularea sângelui. Astfel, vitaminei i-a fost atribuită litera “K”, care înseamnă “vitamina de coagulare”.

Dar cercetările din ultimii 40 de ani au stabilit că vitamina K este importantă pentru mult mai multe funcții, nu doar pentru coagularea sângelui. Anumite forme specifice de vitamina K ajută la producerea sănătoasă de trombocite și de celule de sânge, la întărirea oaselor și la reducerea fracturilor, la reducerea markerilor de inflamație și stimulează producția de țesut conjunctiv (colagen), ceea ce îl face util în țesuturile din întregul organism.

În timp ce vitamina K1 este utilizată în mod preferențial de ficat ca factor de coagulare, vitamina K2 este utilizată de alte organe, cum ar fi creierul, sistemul vascular, rinichii. De fapt, în creier, vitamina K2 contribuie la producerea de mielină și sfingolipide (grăsimi esențiale pentru sănătatea creierului) și protejează împotriva leziunilor oxidative.

Este posibil să nu ai suficientă vitamina K

Administrarea de antibiotice cu spectru larg poate reduce producția de vitamina K în intestin cu aproape 74%. Dietele sărace în vitamina K scad, de asemenea, concentrația de vitamina K din organism. În plus, la persoanele în vârstă există o reducere a producției de vitamina K2.

Cea mai bună vitamina K2 pentru sănătatea oaselor este…

Există în principal două forme de vitamina K2 disponibile în suplimentele alimentare. Acestea sunt MK4 și MK7. 

MK4 utilizată în suplimentele alimentare este un produs natural, derivat din plante, creat și purificat în uzine specializate. MK7 este produsă prin fermentarea bacteriană a soiei. Atât MK4, cât și MK7 sunt promovate pentru sănătatea oaselor. Așadar, care este mai bună pentru oasele dumneavoastră? 

Cel mai mare risc în cazul osteoporozei este ruperea unui os. Pentru reducerea fracturilor, cercetările confirmă forma MK4 de vitamina K2 în doză de 45 mg/zi. Beneficiile MK4 pentru sănătatea oaselor la persoanele cu osteoporoză au fost studiate în 28 de studii clinice la peste 7.000 de persoane. Cercetătorii au concluzionat în mod repetat că MK4 îmbunătățește markerii de laborator și densitatea țesutului osos, iar 7 studii clinice au evaluat în mod specific capacitatea MK4 de a reduce fracturile.

MK4 (45 mg/zi, administrat în doze divizate și nu deodată) a fost atât de bine studiat încât, din 1995, a fost aprobat de Ministerul Japonez al Sănătății pentru tratamentul osteoporozei și al durerilor osoase cauzate de osteoporoză. În SUA, MK4 nu a fost aprobat ca medicament pentru a trata sau vindeca boli, fiind în schimb disponibil ca supliment alimentar pentru a îmbunătăți sănătatea în mod natural.

La Bioslo Pharma găsiți următoarele suplimentele alimentare care conțin vitamina K2:

D3K2 3000UI 30ml:

Fiecare puf conține (1 puf):

Vitamina D3 (colecalciferol) = 3000 UI 

Vitamina K2 (menaquinone MK4 (9μg) + MK7 (25μg) = 34 μg

D3K2 400UI 20ml:

Fiecare puf conține (1 puf):

Vitamina D3 (colecalciferol) = 400 UI 

Vitamina K2 = 23 μg

Este vitamina K sigură?

Vitamina K naturală, care include vitamina K2, MK4 și MK7, este sigură, chiar și în doze foarte mari. Institutul de Medicină al SUA a concluzionat că vitamina K naturală nu are o limită superioară tolerabilă cunoscută. Limita superioară tolerabilă este cel mai înalt nivel al unui nutrient care poate fi consumat și care este puțin probabil să prezinte vreun risc de efecte adverse asupra sănătății pentru aproape toate persoanele din populația generală. Pe măsură ce aportul crește peste limita superioară tolerabilă, crește riscul de efecte adverse.

Siguranța a 45 mg/zi de MK4, și chiar și în cantități mai mari, a fost clar stabilită în studiile publicate. Niciunul dintre zecile de studii, care au urmărit peste 7.000 de voluntari timp de până la șase ani, nu a documentat efecte secundare periculoase în urma administrării a 45 mg/zi de MK4. Mai mult, cercetările au documentat siguranța a unor cantități chiar mai mari, de până la 135 mg/zi de MK4. Aceste studii au concluzionat că MK4 nu crește riscul de formare de cheaguri de sânge sau să apară alte efecte secundare periculoase. MK4 este extrem de sigur, chiar și în doze foarte mari.

Singura excepție cunoscută în acest sens este pentru persoanele care iau medicamentul Warfarina. Toate tipurile de vitamina K interferează cu Warfarina. Persoanele care iau Warfarină ar trebui să consume suplimente alimentare care conțin vitamina K numai după ce se consultă cu medicul și numai sub supravegherea atentă a lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *